HTML

auditur

Ma visszagondoltam magamra, amikor még nem gondoltam arra, mit gondolok magamról akkor, amikor visszagondolok magamról nem gondolkodó magamra.

Friss topikok

  • szantoistvan: Ez egy őszinte vers. Jó mert egyszerűsít. Ráébreszt minket eredendő bűnösségünkre, amelyet fügefal... (2015.08.16. 14:20) Vasárnap?

A csepeli úttörő, aki beleszólt a világpolitikába (többször is) részlet készülő regényemből

2019.07.27. 09:48 Ppetrus

A folyosón találkoztak a hazai versenyzővel, Igorral, aki szívélyesen üdvözölte ellenfeleit. Az afrikai versenyzőt, az immár néger Pinyőt, kitárt karjaiban jól meg is lapogatta. A magyarnak pedig kézfogással kívánt jó versenyzést. A díszpáholy előtt kellett a felvezető egyenruhás mögött felsorakozniuk, ahol a szovjet előkelőségek, élükön a főtitkárral, tisztelgéssel fogadták a katonás viadal küzdő feleit. Középen Lajos felismerte Julius Nyererét. Szintúgy tisztelegve, lassú fejmozgással követték a három nemzet lobogójának ütemezett árbocra húzását, hallgatták végig egymás után a himnuszokat. Legalábbis a szovjetet és a magyart, mert tanzániai himnusz nem volt található az ottani hangtárban. Ilyen formán egy kongás, vidám afrikai zenét hallhattak, továbbra is katonás állásban. Persze meglehet, hogy ilyen himnusz még akkor nem is létezett, vagy legalább is lekottázva nem volt.

A viadal tíz darab tízes szériájú álló helyzetű lövésből állt, harminc méterre, egy-egy sorozat után rövid fegyvertöltési szünetekkel. A nézők közeli monitorokon követhették a célon becsapódó találatokat. Lajos, mikor kézbe vehette puskáját a lőállásban, azonnal felfedezte, hogy azon hiányzik az irányzék. Érzésből kellett lőnie, de ilyen módon komoly hátrányba került az első sorozatokban. Pinyő akkor sem találta volna el a célt, ha van fegyverén irányzó. Öt sorozat után hosszabb szünetet kaptak a versenyzők. Igor, aki nagy előnnyel vezetett már ekkor, hátrament néhány korty vizet inni. A VIP közönség szintén frissítő italokat kapott páholyában. Ezt használta ki Pinyő és egy szinte láthatatlan villámakcióval kicserélte Igor fegyverét Lajoséval.

Ezzel kiegyenlítődtek az esélyek. A jó fegyverrel döntetlenre mentette az állást Lajos. Szétlövésnek kellett következnie.

Ekkor Brezsnyev elvtárs, aki jó szokásához híven már néhány száz gramm vodkát megízlelt, határozott mozdulattal intett.  Mozdulatlanná és elcsendesedetté vált a csarnok. Ledobta saját marokfegyverét Igornak, s utána Gromikóét is, kirántva azt a külügyminiszter övére rögzített bőrtokból, Lajosnak. Most majd ezzel, mondta. Sajnos a Gromikó fegyvere bizonyos nemzetbiztonsági okokból manipulált volt, ezért Lajos nem nyerhette meg a viadalt.

Estére minden résztvevő hivatalos volt a Kreml nagytermébe egy fogadásra. Természetesen a főtitkár kitűntette az első és második helyezetteket, a harmadik valamiért nem volt hivatalos. Pinyő, hasznos közreműködéséért, egy akkor miniatűrnek aposztrofált cipős doboz méretű Junoszty tévét kapott ajándékba, amelyen a fogadás ideje alatt a szovjet tévé adását nézhette hotel szobájukban, ahová később belátogatott a gyezsurnaja is, az üveg vodkával.

Az est kezdetén Brezsnyev, árnyékként Gromikóval, udvariasan maga elé engedve Nyererét - aki több nyelven beszélt, mint tanárember, így oroszul is - vonultak el egy kis szobába, hozzávetőleges egy órára. Ez alatt Lajos sportáguk különböző szakmai rejtelmeiről beszélgetett Igorral, aki később az 1980-as moszkvai olimpián bajnok is lett. Miután az elnökök megbeszélése véget ért, a főtitkár csippentve szemével, Lajost a külön szobába irányította, ahol az afrikai vendég várta, egyedül. Nyerere, azonnal felismerte a vele egykor gáláns magyar gyereket, öleléssel üdvözölte, majd szelíd karmozdulattal az erkélyre kormányozta.

  • Itt talán nem hallhatnak minket illetéktelen fülek. Megértem, hogy miért vagy itt, azért, hogy rávegyél az oroszokkal való együttműködésre. Tulajdonképpen én is azért vagyok itt.
  • Kedves Julius, én nem ezért jöttem, nem az a célom, hogy beleszóljak bármibe is, amit te teszel, még ha a ruszkik ezt is szeretnék. Arra kért ez a Brezsnyev, beszéljelek rá, hogy a kínaiak helyett velük barátkozz. Én ezt nem értem, mi több nem is érdekel, hogy kivel barátkozol, csak azt mondd meg nekem, te mit szeretnél?
  • A kínaiak sok pénzt ajánlottak országomnak, míg ezek itt csak azzal fenyegetnek, hogy akkor hagynak a helyemen, ha az ő ajánlatukat fogadom el. Én pedig az erőszakot nem szeretem, azon dolgozom, hogy országomat és népemet kivezessem a mély szegénységből.
  • Kitudod?
  • Talán, de ehhez pénz kell, sok pénz, Kína ezt ajánlja.
  • Akkor már döntöttél. Áll még az egykori meghívásod?
  • Amikor csak akarsz, jössz – emelte fel bal kezét Nyerere, középső ujján a Lajos által ajándékozott szent győrgy-ös alumínium gyűrűvel.
  • Akkor megbeszéltük. Ja, még annyi, Pinyő is jöhet?
  • A barátod nekem is barátom.

Mosolyogva léptek ki a szobából, mindketten ittak még egyet a megegyezésre vendéglátójukkal, aki láthatólag elégedett volt, vagy az is lehet, hogy csak kissé már részeg. Sajnos az idő bebizonyította, hogy Tanzánia a kínaiakkal sem járt jól, de hát melyik afrikai ország járt jól valaha is „jótevőikkel”? Pedig Nyerere elnök az idők során megpróbált az oroszokkal és a kínaiakkal is baráti viszonyt kiépíteni.

Szólj hozzá!

Hosszú szüzesség

2019.07.12. 10:01 Ppetrus

Hosszú szüzesség

 

Éppen lánya házának kapuját húzta be maga után, ahonnan évi rendes látogatását követően indult hazafelé, minek utána megmutatta unokáinak az ajándékba hozott elektromos játékok működését, meghallgatta lánya beszámolóját férje sikereiről és csendesen megemlített frusztrációjáról, hogy mikor fog majd megint bele saját karrierje építésébe. Csakhogy a két kisgyerek mellett ez mennyire bonyolult.  Megértette lánya szavaiból, aki summa cum laude végezte egyetemi tanulmányait, és akinek mindenki kiemelt szakmai sikereket jósolt, hogy nem boldog, hogy aranykalickában éli monoton életét.  Azt is érezte, hiszen lánya ebben is rá hasonlított, nem panaszként és semmiképp nem segítségkérésként kell értékelnie szavait. Inkább csak helyzete analizálásaként, amelyet csak saját maga oldhat meg. Mégis rossz érzése volt, mert tudta, nem segíthet ebben a helyzetben felnőtt lányának, aki csaknem olyan fiatalon ment bele egy házasságba, mint ő maga.

Még nem volt húsz éves, amikor elvette második középiskolás szerelmét, Évát. Egyikük sem fejezte még be egyetemi-főiskolai tanulmányait, amikor megszületett első gyerekük. Éva szülei jelölték ki útjukat, biztosították a megfelelő anyagi hátteret, s mire végeztek iskoláikkal, megszületett második gyerekük is. Valójában a két gyerek tette felnőtté, sikeres vállalkozóvá, néhány esztendő alatt megbízható családfővé. Húsz évig járta a kijelölt utat. Minden reggel megborotválkozott, felvette legújabb divatú öltönyét, Issey Miyake parfümöt spriccelt füle mögé. Ilyen formán felvértezve, harcolt a napi sikerekért, konkurenseivel és alkalmazottaival. Legtöbb csatáját megnyerte hosszú évekig. Hosszú évekig boldognak hitte magát, napközben. Csak az éjszakái voltak mások, egészen mások. Álmában színes-szélesvásznú történetek peregtek. S ezek egy idő után nem múltak el akkor sem, amikor reggelente harcos vállalkozót próbált magából, fürdőszobai tükre előtt állva, gerjeszteni. Már nem érdekelték az üzleti sikerek, már nem, s egyre kevésbé nem volt képes, tolerálni a vele szemben hazug érveket sorolók szavait. Üzleti partnerei, de társainak hitt emberei szemében is gyengülni látszott. Már nem érdekelte. Történetei voltak, fontos történetei. Laptopján ezek a gondolatok vették át a helyet az üzleti jelentések ellenében. 

Metamorfózisát nem tolerálták sem azok, akik mindez ideig belőle, általa éltek, sem felesége, aki nem ezt az embert ismerte, szerette meg.   Húsz esztendő telt el, egészen másként, mint egykor elképzelte, s amely évekért saját magán kívül már senkit nem hibáztat.

Becsukta hát maga mögött lánya házának kapuját, megint egy évre. Ekkor csengett mobiltelefonja. Surranó szólalt meg benne, gimnazista osztálytársa, az állandó szervező, aki hosszú körmondatokban megfogalmazott elbeszélésben, ecsetelve a volt osztálytársak felkutatásának végtelen nehézségeit, hívta meg őt a néhány hét múlva rendezendő negyvenedik érettségi találkozójukra.

Egykori sulijukban gyülekeztek, a régi osztályteremben.  A falakon valószínűleg már nem az akkori, de a mostani vakolat is omladozott. A történetek azonban mind az egykoriak voltak. A sokadiknál tartottak, amikor megérkezett Virág. Negyven éve két padsorral arrébb ültek egymástól. Most mellé ült. Együtt nevettek az egykori sztorikon, holott ő a fiúk balhéit csak részben ismerhette. A sokadik vidám történet közben tekintetük összeakadt. Hosszú másodpercekre. Látta szemében, hogy neki is eszébe jutottak azok a réges-régi ártatlan randevúk. Tizennyolc évesek voltak, vagy még annyi sem.

Egy gyalogútnyi távolságban lévő étteremben volt a közös vacsora. Mellette kapott, de inkább szerzett helyet. A második pohár vörösbor után megfogta kezét. Virág a másikkal az övét. Szinte egész este el sem engedték. Szavak nélküli elkésett vallomásuk volt ez. Már csak pár erősen ittas osztálytársuk maradt a különteremben, amikor távoztak. Taxin mentek a férfi közeli lakására. Lágy, szaxofon zenét tett fel régi bakelit lejátszójára. A muzsika dallamára lassan, finoman vetkőztették le egymást.  Megint tizennyolc évesek voltak. Akkor, ezen a hosszú éjjelen vesztették el negyven éves, egymás iránti ártatlanságuk.

Hajnalban egyedül ébredt fel ágyában. Kereste őt. Sietve lépett a kitárt ablakhoz. Még láthatta gimnazista szerelme fiatal, kecses, álomszerű, távolodó lépéseit a néptelen utcán. A szemközti parkból a korai órán csivitelő madársereg koncertje hallatszott.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása