HTML

auditur

Ma visszagondoltam magamra, amikor még nem gondoltam arra, mit gondolok magamról akkor, amikor visszagondolok magamról nem gondolkodó magamra.

Friss topikok

  • szantoistvan: Ez egy őszinte vers. Jó mert egyszerűsít. Ráébreszt minket eredendő bűnösségünkre, amelyet fügefal... (2015.08.16. 14:20) Vasárnap?

Pedál, pedálozás (némileg metaforikusan)…  

2018.08.04. 11:46 Ppetrus

Pedál, pedálozás (némileg metaforikusan)…

 

Nem, mintha szükséges lenne egy folyton pedálozó társadalomban tisztázni mit is takar a címben foglalt főnév, de leginkább azért mégis megteszem, hogy legyen egy kiindulási alap, egy origó, vagy populárisabban, kályha, ahonnan ki szokás indulni. Tehát a pedál egy olyan erőátviteli mechanikus (általában) lábbal működtethető eszköz, amely különféle gépeken, hangszereken, készülékeken, szerkezeteken a gép (szerkezet) működését lábbal történő megnyomásra megindítja, szabályozza, módosítja vagy fenntartja. Hát szóval ezt mondja a géptan.

S jöjjön a címben rejlő ige rövid részleges diszkussziója!  Elsőre mi is jut eszünkbe? Naná hogy a bicikli, mert annak elengedhetetlenül fontos alkatrésze a pedál, hisz pedálozás nélkül (most tekintsünk el az egyre inkább terjedő e-bike jellegű és meghajtású két-, vagy többkerekűektől) az meg se mozdul. Így hát, mint gondos szülők a következőket kell mindenképp megtennünk, kicsiny gyermekünk érvényesülése érdekében már ideje korán: „A szabályok bevésése hosszú folyamat, így jobb időben elkezdeni. A legtöbb hároméves gyerek már megkapja az első biciklijét, persze még pótkerekekkel felszerelve, és elszántan tanulnak pedálozni, kormányozni, fékezni”.

Tehát mi dolgunk a pedállal, s mi a pedál tekerésével? A pedál – mint fentebb láthattuk – képes a szerkezet működését mind fenntartani, mind módosítani, miután azt megindította. Csak egy (inkább többnyire és praktikusan kettő) lábra van szükség. Horribile dictu, lábunk különösen alkalmas a szerkezet működését módosítani. Szükségképpen kiemelem, van a lábaknak egy olyan üzemmódja is, amelyet (ki)rúgásnak hívunk a szlengben, s amely a szerkezet működésképtelenné tételét képes okozni (megfontolásra ajánlom).  Ha és amennyiben szükségünk van a biciklinkre, amelyet adott időben kissé túltoltunk, akkor üljünk fel rá megint egyszer és használjuk működőképes pedáljainkat.

Kerékpárunkon ülve ismét könnyen gyorsan felismerjük a másik két elengedhetetlen tartozékát, a kormányt és féket. Tapasztalhatjuk, hogy ezek is a mi akaratlagos cselekedetünk eredményeként működnek. Fordíthatjuk a kormányt erre-arra, s bármikor megnyomhatjuk a féke(ke)t. Haladásunk iránya, sebessége, azonnal módosul, gyorsul-lassul-megáll.  

Hároméves gyerekeink mindezt hamar megtanulják. A többség idősebb korában leszáll a bicikliről. Sokan ezek közül már csak a pedálozást gyakorolják, kerékpár nélkül. A kerékpározást persze nem lehet elfelejteni. Csak rá kell ülni ismét a nyeregre! Ha még megvan a biciklink…..

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://auditur.blog.hu/api/trackback/id/tr2914161361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása